donderdag 9 december 2010

Inhoud van de les

Vandaag hebben we helaas niet echt kunnen werken aan onze documentaire, omdat sommige computers het niet deden. We hebben daarvoor in de plaats aan onze profielwerkstuk en aan onze praktische opdracht van maatschappijwetenschappen gewerkt.

zaterdag 4 december 2010

Laatste lootjes

Afgelopen donderdag hebben we verder gewerkt aan onze documentaire. Chenito heeft gemonteerd en het in de juiste volgorde gezet. Chahida en ik hebben ook gemonteerd en verder hebben Farida en Fatima nog wat beeldmateriaal opgenomen. We hopen de volgende les onze documentaire af te krijgen.

donderdag 4 november 2010

Inhoud van de les

Vandaag hebben Farida en ik alle beeldmateriaal dat nog uitgeladen moest worden uitgeladen. Fatima, Youssra en Kinga hadden een interview met Mr. de Graaf. Kinga werd ook geinterviewd door Youssra en Fatima voor onze documentaire, omdat zij ook een talent heeft, namelijk tekenen. Verder heeft Chenito gemonteerd en alles in goede volgorde gezet.

vrijdag 29 oktober 2010

Afgelopen les

Gisteren hadden we tijdens de les de speelfilm, Entre Les Murs gezien. Het ging over een school in Frankrijk waar de meerderheid van allochtone afkomst is. Het is wel goed dat we naar deze film hebben gekeken, want de documentaire van de andere groep gaat over onderwijs in Nederland.

donderdag 14 oktober 2010

Wat hebben we in de les gedaan?

Vorige week hadden Kinga, Chenito en Chahida de Schilderswijk gefilmd. Vandaag wilden Kinga, Chenito en ik die beelden uitladen op de computer, maar dat lukte helaas niet. Na de vakantie willen we daarmee verder gaan.



Farida, Farima en Youssra zijn vandaag naar de Mussen (het buurthuis) gegaan voor een interview.

donderdag 7 oktober 2010

Werkplan

Dit is onze werkplan voor de komende weken.

7 oktober 2010

Vorige week hebben we allemaal wel wat gefilmd, dat gaan we deze week dus uitladen. Farida, Fatima en Youssra gaan Clubhuizen De Mussen bellen omdat de jeugd coördinator Mohamed Amesas niet zeker wist of hij tijd heeft vandaag. Ondertussen gaan Kinga, Emel en Chenito het materiaal uitladen en als daar nog tijd voor is, in chronologische volgorde zetten.


14 oktober 2010


3 Leden van ons groepje gaan naar een andere wijk (Benoordenhout) om daar te filmen. Omdat we die wijk willen vergelijken met de Schilderswijk wat betreft het talent. Die 3 leden gaan een hockeyer en tennisser interviewen en een tijdje volgen. Ook filmen ze wat van de wijk zelf. De andere 3 leden blijven in de schilderswijk en filmen wat rond in de schilderswijk om de kijker een goed beeld te geven hoe schilderswijk er precies uit ziet.


21 oktober 2010

We gaan lekker chillen want dan is het namelijk herfstvakantie.


28 oktober 2010

Als het goed is, is alles goed gegaan en hebben we al ons materiaal klaar wat nodig is voor de documentaire. Mocht dat niet zo zijn dan bespreken we dat verder in ons groepje. Op deze dag laden we alles uit en proberen we een afspraak te maken met de wethouder van kunst en cultuur.


We gaan vandaag ook een documentaire bekijken. Die documentaire heet De Nieuwe Elite. Het gaat over het zwartste gymnasium in Nederland.

donderdag 30 september 2010

Inhoud van de les

Vandaag ging de ene helft van onze groep naar het buurthuis, de Mussen en de andere helft ging naar Nova College. Farida, Fatima en Youssra gingen naar het buurthuis en hielden een interview. Chenito, Kinga en ik gingen naar Nova College.

vrijdag 24 september 2010

Scenario

Schilderswijk

1. Locaties

1. Park + voetbalveld: (vlakbij oranjeplein) een voetballer(ster) (bekend in de buurt)
2. Buurthuis: zanger(es)/ rapper(ster) (beetje bekend in Den Haag)
3. School: (City+ College) basketbal (aanvulling mening van ouders of experts (succes mislukt)


Benoordenhout

1. Hockeyclub: ‘’HDM’’
We gaan een hockeyer volgen en haar/zijn verhaal laten doen en interviewen.

2. Tennisvereniging: ‘’De Aeronouten’’
We gaan een tennisser volgen, vragen stellen en haar/zijn verhaal laten doen.



2.

1. We volgen en interviewen een persoon bij een park + voetbalveld. We stellen hem/haar wat vragen en laten hem/haar zijn verhaal doen.
2. We volgen iemand van straat naar het buurthuis, laten hem/haar zijn/haar verhaal doen, stellen hem/haar wat vragen. ‘’mislukte poging tot succes’’
3. Op school interviewen we Mr. Graaf, we volgen hem naar school (basketbal), stellen hem wat vragen en hij doet zijn verhaal.



3. Intro

Inleiding

In de intro laten we een paar optredens zien van het festival. Daarna filmen we een voor een drie mensen uit Schilderswijk, dan alle drie naast elkaar (met eventueel een bal of een microfoon die ze vasthouden, hangt af van het talent). We laten een beetje de buurt zien (kort).


Kern

We laten eerst de buurt zien en daarna volgen we persoon 1 (voetballer) en laten hem zijn verhaal doen tot een bepaalde punt. Daarna schakelen we over naar persoon 2 (rapper). We laten hem zijn verhaal doen tot een bepaalde punt. Daarna schakelen we over naar persoon 3 (basketbal). We laten hem zijn verhaal doen tot een bepaalde punt. Vervolgens schakelen we weer over naar persoon 1 (voetballer) en laten hem zijn verhaal afmaken, daarna schakelen we over naar persoon 2 die zijn verhaal verder verteld over zijn poging tot succes. Daarna schakelen we over naar persoon 3 (basketbal) die zijn verhaal verder verteld en afmaakt. Tussen de stops van de verhalen stellen we elk persoon drie vragen, daarna komt hun verhaal en dan stellen we de personen twee vragen. Tussen de stops laten we ook ouders of experts aan het woord.

Eerst laten we de buurt zien, daarna volgen we persoon 4 (hockeyer). We laten haar haar verhaal doen tot een bepaalde punt. Daarna schakelen we over naar persoon 5 (tennisser). We laten haar haar verhaal doen tot een bepaalde punt. Daarna schakelen we weer over naar persoon 4 (hockeyer) die haar verhaal afmaakt. Daarna gaan we weer terug naar persoon 5 (tennisser) die haar verhaal afmaakt. Tussen de stops stellen we beide personen drie vragen en nadat ze hun verhaal hebben verteld stellen we hen twee vragen. Tussen de stops laten we ook ouders en/of experts aan het woord.


Slot

We gaan naar de wethouder en laten hem zien hoeveel talent we in Schilderswijk hebben. Vervolgens stellen we hem vragen en bedanken hem voor het interview. Daarna trekken we de conclusie en eindigt onze documentaire.

Inhoud van de les

Afgelopen donderdag hebben Fatima en Farida de film uitgeladen die ze tijdens het festival hadden bezocht. Ze zijn ook naar het buurthuis geweest met Chahida en Kinga om een afspraak te maken voor een interview. Dat is helaas niet gelukt, omdat de jongeren in dat buurthuis wat agressief schijnen te zijn.

Verder hebben Chahida en Kinga foto's gemaakt van locaties waar we onze documentaire willen filmen.

Chenito, Youssra en ik hebben verder gewerkt aan de scenario. Het is ook uitgetypt en vastgelegd in een Word-document. Youssra had ook een brief verstuurd naar de manager van HDM, de hockeyclub waar we een interview willen houden met een van de hockeyers.

We hebben dus onze scenario afgemaakt en afspraken gemaakt voor een interview.

donderdag 23 september 2010

Interviewvragen

Dit zijn de vragen die we zullen vragen tijdens onze interviews.

1. Ziet u veel talenten in de schilderswijk om u heen?
2. Bent uzelf getalenteerd? Zo ja? Wat voor talent?
3. Vind u dat talenten veel aandacht krijgen in de schilderswijk?
4. Hoe zorgen we ervoor dat ze meer aandacht gaan krijgen?
5. Moeten er meer talentenjachten, festivals of shows komen in de schilderswijk?
6. Kent U schilderwijkers die zijn uitgegroeid tot echte artiesten? Zo ja? Weet u hoe ze dat voor elkaar hebben hebben gekregen? Zo nee? Hoe zouden ze dat voor elkaar hebben gekregen?
7. Wat is uw advies vOor getalenteerde jongeren?
8. Wat zou u doen als u een mislukte poging had ondergaan?
9. Welke middelen zijn er nodig volgens u om door te breken als artiest?
10. Vind u dat schilderwijkers in het algemeen veel talenten hebben?
11. Hoe belangrijk denkt u dat talent is voor schilderswijk?
12. Vind u dat schilderswijk een echte talentenwijk is?
13. Denkt u dat schilderswijk meer talent bezit dan andere wijken?
14. Hoe lang ben je al bezig met je 'talent'.
15. Hoe oud was u toen u wat met uw talent deed?

1. Organiseert u wel meer van dit soorte festivals?
2. Is er een verschil aan talenten, van schilderswijk en andere wijken?
3.Investeert de gemeente/overheid genoeg geld aan telenten van de schilderswijk denkt u?
4. Valt er iets op Aan talenten in de schilderswijk en andere wijken?
5. Denkt u dat de kansen van deze jongeren groot genoeg zijn om uit te groeien?
6. Welke middelen zijn er nodig volgens u om door te breken als artiest?
7.Vind u dat schilderswijk een echte talentenwijk is?

Scenario

We hebben onze scenario een beetje aangepast en het ziet nu als volgt uit:

Fade in:

Introductie:
Beelden uit het festival waar Farida, Fatima en Chahida naartoe waren geweest.

1. Ext. Park-Voetbalveld - Day

Naamloos zit op een bankje en laat zijn talent horen vervolgens vertelt hij/zij wat zijn talent is en vertelt dan waarom het niet mogelijk is om een echte artiest te worden.
Jongetjes lopen met een bal in hun handen het voetbalveld op en beginnen te spelen. Vervolgens stopt er eentje en vertelt wat zijn plannen voor voetbal in de toekomst zijn en hoe hij die zou willen bereiken.


2. Ext. Buurthuis – Day

We gaan naar een buurthuis. Daar filmen we de jongeren met wat zij aan het doen zijn. We vragen een paar jongeren met wat voor talenten zij hebben. Ook vragen we de jongeren wat zij vinden van hoe er met talenten in de wijk wordt omgegaan. We stellen ook een paar vragen aan jongerenmedewerkers. Wat doet de buurt met jongeren die talent hebben, is de mogelijkheid om te groeien groot in de wijk en wat vinden ze hoe er met talenten in de wijk wordt omgegaan.


3. Ext. School – Day (City+ College)

We hebben met een school afgesproken voor een interview. We lopen naar een lokaal. Daar stellen we de leraar een paar vragen; zijn er talenten op deze school, hoe wordt er met talenten op deze school omgegaan, worden ze geholpen om te groeien en is er de mogelijkheid om via school uit te groeien waar ze goed in zijn en heeft de school een sportteam. Daarna lopen we naar de aula en stellen we een paar vragen aan de leerlingen. We vragen wat voor talent zij hebben, of de school veel talenten heeft, wat zij vinden hoe er met talenten op school wordt omgegaan en of de school veel met talenten doet.



Locaties:


1. Het park bij oranjeplein. We gaan een persoon (bijv. een voetballer) volgen, interviewen en we laten hem/haar zijn verhaal doen bij het park bij oranjeplein.
2. Buurthuis. We gaan praten met een zanger(er) of een rapper(ster). We volgen iemand van straat naar het buurthuis, laten hem/haar zijn verhaal doen en stellen zelf ook een aantal vragen.
3. Op het City+ College gaan we Mr. Graaf interviewen. We gaan hem volgen op school tijdens basketbal, stellen een aantal vragen en we laten hem zijn verhaal doen.



Andere wijk (Benoordenhout)

De locaties waar we gaan filmen in Benoordenhout zijn een hockeyclub en een tennisvereniging. De hockeyclub heet HDM. We gaan ze volgen en interviewen. De tennisvereniging waar we naartoe gaan heet de Aeronauten. We gaan een tennisser volgen, stellen wat vragen en we laten zijn/haar verhaal doen.

Taakverdeling

Chahida en Kinga gaan filmen. Chenito, Youssra en ik gaan aan de scenario werken. Fatima en Farida zijn naar een festival gegaan, ze gaan het filmen en ze hebben ook een aantal vragen gesteld aan degenen die op het festival te vinden waren.

dinsdag 14 september 2010

Documentaire Talenten in de Schilderswijk

Documentaire Talenten in de Schilderswijk


Wat moet de kijker te weten krijgen om de film goed te begrijpen?


De kijker moet weten dat we in een achterstandswijk staan en zou dus zo moeten weten dat de talentvolle mensen niet zo gauw de kans hebben om uit te groeien.

Hoe kom ik tot mijn doel?

Het vinden van talentvolle mensen die de kans niet hebben gehad of hebben om uit te groeien tot echte artiesten.

Onderzoeksvraag?

Hoe zorgen we ervoor dat talentvolle mensen de aandacht krijgen om uit te groeien?

Wat is het einde van ons verhaal?


We gaan naar de wethouder toe en laten het filmpje zien waarin te zien zal zijn hoeveel talent we in schilderswijk hebben. We vragen hem ook om een conclusie.

Wie zijn de belangrijkste personen van ons verhaal?

De talentvolle bewoners van schilderswijk, De talentvolle bewoners uit een andere wijk en de wethouder.


Wie , wat , waar, wanneer, waarom



Waar zijn we in de film?

In de film zijn we vooral buiten op zoek naar mensen die een talent hebben en die ze ook willen laten horen. We zijn ook in buurthuizen om te kijken in hoeverre zij deelnemen aan talenten activiteiten. Over de andere wijk kunnen we nu nog niks zeggen omdat we niet precies weten welke wijk het zal worden.

Wanneer speelt de film?

Ons film kan zich op elk moment en elk periode afspelen.



Wie speelt er in de film?

De talentvolle bewoners van schilderswijk, De talentvolle bewoners uit een andere wijk en de wethouder.


Wat zijn zij in de film?

Talenten die geen kans hebben, talenten die wel een kans hebben, medewerkers van het buurthuis, wethouder,ouders.


Waarom zijn zij in de film?

Om hun verhaal te doen.


Wat is de context?

Zoektocht.

Hoofdpersonen: Word nog besproken.
Tegenstrever: De gemeente van Den haag.
Persoon hier tussenin: Bewoners met een talent.

Wat zijn hun drijfveren?

Uitgroeien tot een echte artiest.

Akte 1:

Het fundament: Mensen laten zien die geen talent hebben en mensen die wel talent hebben maar niet ver zijn gekomen.

Van expositie naar verandering: Nadat we de talenten hebben laten zien gaan we over naar instanties om te vragen in hoeverre zij talenten motiveren om door te gaan.

Spanningsopbouw: Een persoon met talent mislukt in zijn auditie of optreden.

Wendingspunt: Mensen laten zien die talent hebben en daarna mensen laten zien die een mislukte poging hebben gedaan om ver te komen.

Akte 2: De confrontatie

Obstakels: Waarom lukt het die mensen niet om door te breken en wat is er mis?

Wendingspunt: Mensen die er niet in zijn geslaagd om door te breken te motiveren om hun talent een tweede kans te geven.

Van groot naar klein de verhalende structuurelementen:


Samenhang geheel:




Fade in:

Ext. Park - Day

Naamloos zit op een bankje en laat zijn talent horen vervolgens vertelt hij/zij wat zijn talent is en vertelt dan waarom het niet mogelijk is om een echte artiest te worden.


Ext. voetbalveld - Day

Jongetjes lopen met een bal in hun handen het voetbalveld op en beginnen te spelen. Vervolgens stopt er eentje en vertelt wat zijn plannen voor voetbal in de toekomst zijn en hoe hij die zou willen bereiken.


Ext. Buurthuis – Day

We gaan naar een buurthuis. Daar filmen we de jongeren met wat zij aan het doen zijn. We vragen een paar jongeren met wat voor talenten zij hebben. Ook vragen we de jongeren wat zij vinden van hoe er met talenten in de wijk wordt omgegaan. We stellen ook een paar vragen aan jongerenmedewerkers. Wat doet de buurt met jongeren die talent hebben, is de mogelijkheid om te groeien groot in de wijk en wat vinden ze hoe er met talenten in de wijk wordt omgegaan.


Ext. Hangjongeren – Day

Een groepje jongeren zijn aan het rondhangen op straat. We lopen naar hen toe en stellen een paar vragen. Wat vinden zij hoe er met talenten wordt omgegaan, wat voor talenten ze zelf hebben en of er veel talenten in de buurt zijn.


Ext. School – Day

We hebben met een school afgesproken voor een interview. We lopen naar een lokaal. Daar stellen we de leraar een paar vragen; zijn er talenten op deze school, hoe wordt er met talenten op deze school omgegaan, worden ze geholpen om te groeien en is er de mogelijkheid om via school uit te groeien waar ze goed in zijn en heeft de school een sportteam. Daarna lopen we naar de aula en stellen we een paar vragen aan de leerlingen. We vragen wat voor talent zij hebben, of de school veel talenten heeft, wat zij vinden hoe er met talenten op school wordt omgegaan en of de school veel met talenten doet.



Andere wijk


Ext. Pleintje – Day

Een paar onbekende jongeren chillen bij een pleintje. We lopen naar hen toe en stellen een paar vragen; wat voor talenten hebben ze, hoe er met talenten in deze buurt wordt omgegaan en sturen de ouders zelf de jongeren naar bijvoorbeeld een sportclub of zangles. Wordt er veel met talenten in de buurt gedaan en gaan de meeste talenten via de ouders naar bijvoorbeeld een sportclub of zangles.


Ext. Straat – Day

We vragen een onbekende op straat een aantal vragen; wat voor talenten zijn er in de buurt, hoe wordt er met talenten in de buurt omgegaan en wat de geïnterviewde ervan vindt.


Ext. Buurthuis – Day

We gaan naar een buurthuis als er tenminste een buurthuis is in de wijk waar we naartoe willen. Daar filmen we de jongeren die bezig zijn. We stellen de medewerkers een paar vragen; wat voor talenten zijn er in de buurt, organiseert de buurthuis talentenjachten, en wat ze er zelf van vinden. Ook vragen we de jongeren wat voor talenten ze hebben en wat voor talenten er in deze buurt is.


Ext. School - Day

We gaan naar een school en vragen de leraren een paar vragen; wat voor talenten zij op hun school hebben, of e school iets met de talenten doen, of de mogelijkheid er is om via school uit te groeien waar je goed in bent, of de school talenten helpt met ontwikkelen. Ook stellen we een paar leerlingen een paar vragen; wat voor talenten ze hebben, of de school hen daarbij helpt en wat ze vinden hoe er met talent wordt omgegaan.

zondag 5 september 2010

Eigen documentaire

Documentaire

1. Hoe ziet het leven in schilderswijk eruit?
2. Waarom wonen er veel allochtonen in schilderswijk?
3. Wat voor talenten hebben we?
4. Hoe gaan we ervoor zorgen dat die talenten uitkomen?

Inleiding:
De buurt laten zien, mensen interviewen over ’t dagelijks leven en vragen naar hun talenten.

Probleem:
Er word niet veel aandacht besteed aan talenten in schilderswijk.

Reactie:
In een andere wijk het soort talent vergelijken met het talent in schilderswijk.

Climax:
Het talent van de schilderswijk laten zien.

Einde:
We gaan naar de wethouder toe en laten het filmpje zien waarin te zien zal zijn hoeveel talent we in schilderswijk hebben. We vragen hem ook om een conclusie.


Beelden en locaties:

Inleiding:
Probleem:
Reactie:
Climax:
Einde:

vrijdag 3 september 2010

Scenario

Wat is een scenario?

Een scenario is een aaneenschakeling van een of meerdere gebeurtenissen die hebben plaatsgevonden of die nog moeten plaatsvinden en die staan beschreven in een draaiboek.

Een scenario is belangrijk wanneer er een verhaal verteld wordt. Voorbeelden daarvan zijn toneelstukken, films, stripverhalen en romans.

Iemand die een scenario schrijft wordt een scenarist of een scenarioschrijver genoemd.

Hoe wordt een scenario toegepast in een documentaire?
In een documentaire is een scenario niet echt noodzakelijk, omdat je niet echt een verhaal moet bedenken, maar de feiten onder ogen te zien krijgt. Maar de kwaliteit van de documentaire wordt wel verbeterd als je wel een scenario schrijft. Maar de meeste documentairemakers gaan toch te werk zonder een scenario.

zondag 29 augustus 2010

Opbouw van een film

De vijf Amerikaanse punten, dus hoe een Amerikaanse film is opgebouwd zijn:

1. Introductie
2. Probleem
3. Reactie van de hoofdpersoon op het probleem
4. Climax
5. Einde, alles komt goed

De opbouw van de documentaire Sicko is als volgt:

1. Introductie:
Mensen die niet verzekerd zijn.
2. Probleem:
Slechte zorg in de VS.
3. Reactie van de hoofdpersoon op het probleem:
Er wordt vergeleken met andere landen.
4. Climax:
Gratis behandeling in Cuba.
5. Einde:
Hoofdrolspeler vol goede moed naar de overheid.

Documentaire

Wat is een documentaire?

Een documentaire geeft meestal informatie over een bepaald onderwerp. Maar een documentaire kan ook een concert zijn van een band. Het kan dus ook amuserend zijn.

Documentaires zijn meestal objectief en vertellen een verhaal dat waargebeurd is, maar de nadruk wordt soms wel gelegd op de subjectieve standpunt van de filmmaker. Een documentaire is dus over het algemeen gebaseerd op feiten.

vrijdag 18 juni 2010

Laatste Les

Afgelopen donderdag was onze laatste AV les van dit schooljaar. We gingen verder werken aan ons filmpje. We hebben het uiteindelijk toch afgekregen. We gingen verder met het monteren ervan. Er waren wel een aantal technische foutjes, omdat de shots beschadigd waren en daar konden we helaas niets aan doen. We hadden wel geprobeerd er iets aan te doen maar het had geen effect. We keken aan het eind van de les ook naar ons eigen filmpje en naar het filmpje van een andere groep.

donderdag 10 juni 2010

Montage II

Vandaag zijn we verder gegaan met het monteren van ons filmpje. We hebben de meeste shots weggehaald die we niet nodig hadden. We hebben de scenes verder in goede volgorde gezet. We willen er nu nog voor zorgen dat ons filmpje een goede en logische verloop heeft.

donderdag 3 juni 2010

Inladen & Monteren

Vandaag hebben we ons overige materiaal ingeladen op de computer. We waren daar de vorige keer al mee bezig en daar gingen we vandaag mee verder. Verder hebben we zoveel mogelijk geprobeerd om beelden uit te kiezen die we kunnen gebruiken voor ons filmpje. En we zijn ook begonnen met het monteren en op goede volgorde zetten van de scenes.

donderdag 27 mei 2010

Filmen II

Vandaag hebben we op onze locatie onze shots verder gefilmd. We waren de vorige keer nog niet helemaal klaar en daar zijn we vandaag verder mee gegaan. Toen we klaar waren met filmen hebben we onze beelden vervolgens zo veel mogelijk op de computer ingeladen.

donderdag 29 april 2010

Montage

Vandaag hebben we de scenes gemonteerd. We zijn nog niet klaar met filmen, maar door nu alvast de shots uit te laden op de computer is het overzichtelijker en weten we of het filmen wel goed gelukt is.

vrijdag 23 april 2010

Filmen

Op donderdag 22 april gingen we filmen. We hadden ons eerst voorbereid door eerst nog een keer goed het stukje van de film door te nemen en op te schrijven wanneer er wat gedaan werd in het filmpje. Vervolgens gingen we met onze camera, steadie-cam, batterijen, basketbal en een zak naar onze locatie (Houtzagerij) waar we zouden filmen. Toen we op onze locatie aankwamen begonnen we te filmen. We gingen van 14:30-16:30 filmen. We waren na 2 uur nog niet klaar met filmen. Er moeten nog ongeveer 10 shots gefilmd worden.

donderdag 15 april 2010

Draaiboek

Vandaag hebben we overlegd wie er in ons filmpje gaan acteren. Ikram en ik gaan in ons filmpje spelen. Ikram speelt Chris Gardner (de vader) en ik speel Christopher (het zoontje). Silvana is de regisseur, zij gaat dus de camera bedienen. Zowel Silvana als Ikram en ik zijn de script supervisors, we gaan dus alledrie in de gaten houden dat ons filmpje logsich verloopt. Wij zijn alledrie de set dressers, we zorgen er alledrie er dus voor dat onze set er goed uitziet en we zorgen alledrie voor de materialen die we nodig hebben tijdens het filmen.

We gaan de shots in de volgende volgorde opnemen: shot 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25.

We gaan beginnen met filmen op donderdag 22 april tijdens lestijd, van 13:30 t/m 17:00 uur.

Materialen die we nodig hebben: een zak, een basketbal, een camera, volle batterijen, een statief.

vrijdag 9 april 2010

Pre Productie

Gisteren hadden we gewerkt aan onze draaiboek die we moesten maken. In dat draaiboek moet onze tijdschema, volledige storyboard, shots in volgorde van opnemen, taakverdeling en de contactgegevens van de deelnemers erin staan. We hebben de taken verdeeld, onze volledige storyboard in goede volgorde gezet en besloten in welke volgorde we de shots gaan opnemen.

We moesten de volgende taken verdelen:
-Acteur
-Camera
-Regisseur
-Script supervisor
-Materialen vrouw/man
-Set dresser

donderdag 25 maart 2010

Pre Productie: Locaties & Storyboard

Vandaag gaan we verder met de pre productie van onze film. We gaan o.a. bedenken waar we gaan filmen (locatie) en we gaan een storyboard maken.

We gaan in de Houtzagerij filmen. De reden waarom we daar gaan filmen is omdat daar een basketbalveld te vinden is. Dat sluit het best aan bij onze film. We gaan daar foto's maken van elke shot.

Tot nu toe gaat het volgens mij goed af, want we zijn op schema. Maar het maken van een film neemt veel tijd in beslag en daar moet je hard voor werken.

donderdag 18 maart 2010

Pre Productie: Geluid & Licht

Vandaag gaan we verder met de pre productie van de film.

Geluid: we moeten weten wat de acteurs per shot zeggen, wat de muziek doet in elk shot en wat de geluidseffecten zijn. Het laatste moeten we vervolgens in of onder elke shot zetten.

Per shot moeten we vermelden waar het licht vandaan komt. Of het van voren, van boven, van links, van rechts of gelijkmatig is. Of het hard licht (veel schaduw contrast), zacht licht, natuurlijk licht of kunstmatig licht is.

Er zijn twee personages in deze scene. Namelijk Chris Gardner en zijn zoon Christopher. Hieronder is o.a. te zien wat er wordt gezegd van minuut 1.20 t/m 2.00. (shot 21 t/m shot 28)

Shot 21


Chris Gardner: Don't ever let someone tell you, you can't do something (serieuze toon). Not even me. Alright?

Het licht is in deze shot gelijkmatig. Het is natuurlijk licht, want het speelt zich buiten af. Dat geldt voor alle shots en deze scene.

Door de muziek komt het serieuzer en emotioneler over. Ook zorgt de muziek ervoor dat het niet saai blijft. Dat geldt overigens voor elke shot. Er zijn geen verdere geluidseffecten.


Shot 22


Christopher: Alright.

Ook in deze shot is het licht gelijkmatig en kunstmatig.

Door de muziek lijkt het alsof Chris echt luistert. Ook in deze shot zijn er geen geluidseffecten.


Shot 23

Chris Gardner: You got a dream, you gotta protect it. People can't do something themselves, they wanna tell you, you can't do it.

Het licht is gelijkmatig en er wordt gebruik gemaakt van kunstmatig licht.

De muziek maakt het emotioneler. Er zijn geen geluidseffecten.


Shot 24


Er wordt niks gezegd, alleen Chris is te zien in deze shot. Hij luistert naar zijn vader.

Het licht is gelijkmatig en kunstmatig.

De muziek maakt deze deze shot emtioneel. En er zijn geen geluidseffecten.


Shot 25


Chris Gardner: You want something, go get it. Period.

Ook in deze shot is het licht gelijkmatig en kunstmatig.

Ook deze shot wordt emotioneler door de muziek en er zijn geen geluidseffecten.

Shot 26



In deze shot is weer alleen Chris te zien, die naar zijn vader luistert.

In deze shot is het licht gelijkmatig en er is kunstmatig licht te zien.

De muziek heeft als effect dat het niet saai blijft en het wordt serieuzer genomen. Ook in deze shot zijn er geen geluidseffecten.


Shot 27
In deze shot is alleen Chris Gardner te zien. Hij houdt zijn hand vast aan het hek.

Het licht is gelijkmatig en kunstmatig.

De muziek zorgt ervoor dat het niet nep overkomt en serieus is. Er zijn geen geluidseffecten.


Shot 28
Chris Gardner: Let's go.

Er is muziek te horen. Het is soort van klassieke muziek. In deze scene gaan ze weg van het basketbalveld.

Ook in deze shot is het licht gelijkmatig en kunstmatig.

De muziek zorgt ervoor dat het niet saai blijft en boeiender wordt. Er zijn geen geluidseffecten in deze shot.

donderdag 11 maart 2010

Verslag van de les

Vandaag hebben we de shots geanalyseerd. Ieder van ons heeft 40 seconden van het 2 minuut durende stukje van de film geanalyseerd. We hebben daarnaast ook een storyboard gemaakt.

donderdag 4 maart 2010

2 minuten film

De 2 minuten die wij (Emel, Silvana en Ikram) van een film gaan analyseren is hieronder te zien.
Het is een stukje van de film The Pursuit Of Happiness.



We zijn als volgt te werk gegaan:
Ikram heeft de eerste minuut geanalyseerd en ik de tweede. Omdat Silvana afwezig was, hebben we haar deel onder ons verdeeld. Vervolgens maken we een storyboard waarin we o.a. verschillende shots erin bewerken die in de film voorkomen. De scene wordt dan afgebeeld op klad. Vervolgens maken we er een remake van.

In totaal zijn er 28 shots in deze scene.
Mijn 2e minuut analyse:

shot 15
Camera Shots/kader: medium shot
Camera Angles/hoek: eye level
Camera Movement/beweging: dolly shot
Conversation/dialoog Shots: n.v.t.

shot 16
Camera Shots/kader: establishing shot
Camera Angles/hoek: eye level
Camera Movement/beweging: dolly shot
Conversation/dialoog Shots: n.v.t.

shot 17
Camera Shots/kader : medium close up
Camera Angles/hoek: low angle
Camera Movement/beweging: Point of view
Conversation/dialoog Shots: two shot

shot 18
Camera Shots/kader: medium close up
Camera Angles/hoek: high angle
Camera Movement/beweging: dolly shot
Conversation/dialoog Shots: over the shoulder

shot 19
Camera Shots/kader : medium close
Camera Angles/hoek: low angle
Camera Movement/beweging: dolly shot
Conversation/ dialoog Shots: over the shoulder

shot 20
Camera Shots/kader : medium close up
Camera Angles/hoek: high angle
Camera Movement/beweging: point of view
Conversation/dialoog Shots: over the shoulder

shot 21
Camera Shots/kader: medium close up
Camera Angles/hoek: low angle
Camera Movement/beweging: point of view
Conversation/dialoog Shots: over the shoulder

shot 22
Camera Shots/kader: medium close up
Camera Angles/hoek: high angle
Camera Movement/beweging: point of view
Conversation/dialoog Shots: over the shoulder

shot 23
Camera Shots/kader: medium close up
Camera Angles/hoek: low angle
Camera Movement/beweging: point of view
Conversation/dialoog Shots: over the head

shot 24
Camera Shots/kader: medium close up
Camera Angles/hoek: low angle
Camera Movement/beweging: point of view
Conversation/dialoog Shots: over the shoulder

shot 25
Camera Shots/kader: medium close up
Camera Angles/hoek: high angle
Camera Movement/beweging: point of view
Conversation/dialoog Shot: over the shoulder

shot 26
Camera Shots/kader: medium shot close up
Camera Angles/hoek: low angle
Camera Movement/beweging: point of view
Conversation/dialoog Shots: over the shoulder

shot 27
Camera Shots/kader: establishing shot
Camera Angles/hoek: eye level
Camera Movement/beweging: dolly shot
Conversation/dialoog Shots: two shot

shot 28
Camera Shots/kader: long shot
Camera Angles/hoek: eye level
Camera Movement/beweging: dolly shot
Conversation/dialoog Shots: two shot

donderdag 18 februari 2010

Verslag afgelopen 3 lessen

In de eerste les van AV heb ik geleerd wat een establishing shot, een medium shot
en een close up is.
We hebben ook zelf foto's op het internet gezocht. Daarnaast moesten we zelf een stripverhaal tekenen waarin we die drie shots erin moesten verwerken.

In de tweede les moesten we zelf een filmpje maken waarin je moest laten zien hoe je iets maakt. Er moest eerst natuurlijk wel een storyboard getekend worden.

In de derde les hebben we de volgende begrippen geleerd:
High angle:
In een film wordt een high angle meestal herkent als de camera boven de ooghoogte is gefilmd.
Low angle:
Een camera shot van een geplaatst camera laag op de verticale as, overal onder de ooghoogte, die naar boven gericht is.
Vogelvlucht: Er wordt van bovenaf gefilmd. Een voorbeeld is dat het vanuit een helikopter gefilmd wordt. Hierdoor lijkt iemand of iets kleiner.
Ooghoogte: Dezelfde hoogte als wanneer je naar een foto of film kijkt.
Kikvors:
Er wordt dan van onderaf gefilmd.
Dutch angle: Een filmtechniek waarbij de camera wordt gedraaid.
Point of view:
Een angle waarbij de kijker van een film ziet wat er door de ogen van de acteusr in een film gebeurd/te zien is.
Rijder:
Een camerabeweging waarbij de camera wordt bewogen naar een richting die je zelf kiest d.m.v. bijvoorbeeld een karretje, waar de camera op wordt 'geplakt'.
Tilt:
De camera beweegt verticaal vanuit een vast standpunt.
Pan: De camera wordt horizontaal bewogen, ook vanuit een vast standpunt.